Senaattorit
Senaattorit_logo

Senaattoritapaaminen 23.5.2016, Terveydenhuollon atk-päivät, Lahti

Noin 80 terveydenhuollon IT-konkaria kokoontui tiistai-iltana ravintola Casseliin Intersystemsin isännöimään senaattoritapaamiseen.

Senaattori-presidentti tietohallintojohtaja Antti Jokela (PSHP) luovutti käädyt uudelle presidentille tietohallintojohtaja Ari Pätsille (EPSHP). Tilaisuudessa myönnettiin senaattorin arvonimi 28 uudelle jäsenelle. Kunniasenaattoriksi leivottiin tänä vuonna Juha Sorri CGI:ltä. Arvonnassa kuohujuoman voitti Marko Jalonen, Salivirralta.

Suosittelemme lämpimästi selailemaan menneiden Atk-päivien esityksiä, joita Jorvin atk-päällikkö Matti Aarnio on koonnut ansiokkaasti sivustolle www.atk-paivat.fi. Päivien historia antaa kohtuullisen hyvän kuvan terveydenhuollon tietotekniikan kehittymisestä yli neljänkymmenen vuoden aikana. Teknologian kehittyminen, poliittishallinnolliset päätökset ja kansallinen ohjaus ovat raamittaneet kehitystä, jota on tehty paikallisesti, alueellisesti ja yhteistyössä toimittajien kanssa.

Terveydenhuollon atk-päiviä on järjestetty vuodesta 1975 lähtien eri puolilla Suomea, ensin Sairaalaliiton ja 90-luvulta alkaen Kuntaliiton koordinoimina. 70-luvulla päiville osallistui alle 100 asiantuntijaa. Vuosituhannen vaihteessa osallistujia oli noin 300, Lahdessa 2016 lähes 1400 osallistujaa ja 80 näytteilleasettajaa. Asiantuntijoiden tapaamiset ovat olleet tärkeä osa ohjelmaa.

Alkuvuosina päivien ohjelmassa yliopisto- ja keskussairaalat olivat suunnannäyttäjiä.

  • Alkuaikoina päivillä kerrottiin paikallisista hankinnoista ja toiminnasta, tehtiin ryhmätöitä, etsittiin yhteistyön kohteita ja opittiin toisiltamme.
  • 80-luvulta alkaen ohjelmaan tulivat mm. sairaalakohtaiset toimintaraportit.
  • Potilastietojärjestelmiä (Finstar, Musti, POTI ym.) kehitettiin ja otettiin käyttöön.
  • Kansallinen potilastietojen arkistointi oli keskusteluissa mukana jo tuolloin.
  • 90-luvulla esillä olivat valtionosuusjärjestelmän uudistus ja strategiatyö.
  • Yliopistosairaalat perustivat tietotekniikkayhtiön Medici Datan 1993.
  • Kehittämis- ja käyttöönottopalvelujen ulkoistaminen alkoi.
  • Yhteisten standardien kehittäminen ja EU-rahoitteiset projektit toivat tekemiseen oman ulottuvuutensa
  • Aluetietojärjestelmien kehittäminen alkoi.

Toiminnan ja tekniikan yhteensovittaminen on ollut varhaisesta vaiheesta mukana ohjelmissa. Vuosituhannen vaihteen jälkeen kansallinen ohjaus, toiminnan kehittäminen, teknologian rooli kehittämisessä ja arkkitehtuurit ovat olleet vahvasti esillä. Sosiaalihuollon sessio tuli ohjelmaan vuonna 2008 ja viime vuosina se on sisältynyt luontevasti ohjelmaan.

Kansallinen tietohallintostrategia julkaistiin jo 1995 ja terveydenhuollon tiedonhallinnan hyödyntämisstrategia vuotta myöhemmin. Tavoitteita aika ei ole muuttanut ja em. strategiat ovat ajankohtaisia tänäkin päivänä. Vaikka teknologinen kehitys on ollut huimaa ja kansallinen ohjaus on hyvin vakiintunutta. Poliittishallinnollinen päätöksenteko on kuitenkin edelleen nykymuutoksissa kysymysmerkki.

Senaattoricocktail on verraton tapa tavata tuttuja ja keskustella ajankohtaisista asioista. Kiitos tästä illan isännille Intersystemsin Miila Päivärinteelle ja Anssi Kaupille! Onnea kaikille uusille senaattoreille! Tapaamme taas ensi vuonna Helsingissä! Tätä ennen jo pyrimme järjestämään ajankohtaiskatsauksen samoissa merkeissä.

Kesäisin terveisin

Ari Pätsi

Sinikka Ripatti

Kauko Hartikainen

 

Senaattoripresidentti

Senaattorikoordinaattori

Apupoika

Senaattori

Senaattoripresidentti vaihtuu: Antti Jokela antaa käädyt Ari Pätsille.

Martti Pysäys aloitti perinteen 2003 ja Ari on nyt järjestyksessä 13. presidentti